TONI&GUY DAMAGE REPAIR SHAMPOO

By  |  0 Comments

| TONI&GUY YIPRANMIŞ SAÇLAR İÇİN ŞAMPUAN |

Bugünkü yazımda incelemek istediğim ürün, bir süredir kullandığım Toni&Guy Demage Repair Şampuan.

Ürün ne işe yarıyor? 

Toni&Guy markasının yıpranmış saçlara özel onarıcı serisi olan Damage Repair; yenilenmiş Keratin Active Teknolojisi ve saç güçlendirici sistemi ile yıpranmış & cansız saç tellerini dipten uca onarmayı ve canlandırmayı vadediyor.

Seride şampuan, saç kremi ve saç bakım maskesi yer alıyor. Serinin şampuanı olan Toni&Guy Damage Repair Shampoo için markanın açıklaması; Yıpranmış saçlarınızın her bir teline canlılık kazandırır; özel formülü sayesinde her yıkamada daha kuvvetli ve daha dirençli saçlara kavuşmanızı sağlar.” 

images

Ürünün içeriği ve özellikleri nelerdir? 

Bakalım içerik listesi bu harika vaatleri yerine getirebilecek kadar güçlü mü? Birlikte incelemek isterim. 

ddd

Listede yazılan sıralama, ürünün meydana getiren maddelerin miktarını bize anlatıyor. (En çok kullanılan madde içeriğin ilk sıralarında, en az kullanılanlar ise içeriğin son sıralarında yazılmakta.)

Ürünümüzde sudan sonra en çok kullanılan 2. madde; Sodium Laureth Sulfate (SLES). Petrolden ya da hindistan cevizi yağından elde edilebilen yüzey temizleyici/ aşındırıcı bir kimyasal. Kozmetik, kişisel bakım ürünleri (şampuan, yüz yıkma jelleri vb.), ev temizliği (banyo, tuvalet ve mutfak temizliğinde kullanılan deterjanlarda)- sanayi tipi deterjanlarda (araba motoru, motor yağları, fabrika boruları vb. temizlemekte kullanılan) çok sık kullanılıyor. Birbirinden bu kadar farklı bu kadar çok üründe SLES hangi amaçla kullanılıyor? Köpük miktarının artırılması ve maliyeti oldukça düşük olması nedeniyle 

SLES maddesi, SLS maddesinin işlemden geçirilerek (ki bu işlem sırasında içine eklenen kanserojen etilen oksit ile) yumuşatılmış hali. Saç ürünlerinde, saç derisini çok sert temizlediği için tahrişe; bazı saç proteinlerin devre dışı kalmasına sebep olabileceği için de dökülmeye sebep olabiliyor. Cilde uzun süreli teması halinde 1-2 dk içinde emilerek kana ve organlarımıza karışabiliyor ve vücuttan atılması epey zaman alıyor. Hatta bazı araştırmalar, SLS ve SLES yani sürfaktanların beyin ve sinir sistemimizi etkileyebileceğini, üreme ve endokrin sistemimizi bozabileceğini öne sürüyor.

3. madde Cocamidopropyl BetaineBu madde de tıpkı SLES/SLS gibi sert bir sürkaftan olup, köpük artırıcı ve pürüzsüzlük hissi verme amacıyla kullanılıyorÖzellikle duş jellerinde (neredeyse tümünde) istenen o bol/yumuşacık köpük dokusunu sağlamak için yüksek oranlarda kullanılıyor. (Duş jellerinin uzun dönemli günlük kullanımda çoğu kişinin şikayetçi olduğu ciltte kaşınma, kuruma hatta zaman zaman soyulma problemi için bu madde sorumlu tutuluyor). Aslında bitkisel içeriği olsa da, üretilme sürecinde bazı zararlı kimyasallarla (kostik, sitrik asit…) ciddi kimyasal reaksiyonlara sokuluyor. Saç derisi vücuda göre daha hassas ve canlı saç köklerini barındıran bir yapıda olduğu için, Cocamidopropyl Betaine in saçta yaratabileceği tahribatı tahmin edebilirsiniz. :( 

4. madde Carbomer. Kozmetik sektöründe saç, cilt, tırnak ürünleri ve makyaj malzemeleri gibi pek çok üründe, özellikle son dönemde de el dezenfektanlarında kıvam koyulaştırıcı olarak kullanılan kimyasal bir toz. Eklendiği ürüne jel kıvamı veriyor, akışkanlık kontrolü sağlıyor. PH seviyesi cilt ile uyumlu olmadığından, ilave kimyasallarla nötrlenmesi gerekiyor. İçerik listesinin 9. sırasindaki Disodyum Edta gibi. 

car

Ürün hakkında ne düşünüyorum? 

eee

Ürünü yaklaşık 1 aydır bir başka şampuan ile dönüşümlü olarak kullanıyorum.

Sizlere ürün hakkındaki yorumlarımı genelleyebilmek adına, çok sayıda ve çok farklı ülkelerden kullanıcı yorumlarını da inceledim:

(+) Ürünün içerik listesi, kuru/ yıpranmış saçlar için kozmetik mağazalarında bulabileceğiniz pek çok şampuandan daha iyi. İlk kullanımdan itibaren etkisini gözlemleyeceksiniz. 

(+) Kuru/ hafif dalgalı/ hacimli ve biraz da hırçın saçlara sahibim. Doğal haline şekil veremediğim için mecburen saç düzleştirici kullanıyorum. Dolayısıyla saçlarım daha da kuruyor. Saç diplerimi nazikçe arındıran, saç uçlarımı da onaracak ürünler arıyorum. Bu ürün kısmen bunu yerine getirdi diyebilirim. Saçı nazikçe temizliyor, kolayca durulanıyor, saç diplerini çok yoğum kimyasallara maruz bırakmadığı için ekstra saç dökülmesi de yapmıyor. 

(+) Saçlarım bariz daha yumuşak (üstelik bunu silikonlarla yani yapay şekilde yapmıyor) ve çok daha kolay şekil alıyor. 

(+) Saçı ağırlaştırmadan nemlendiriyor. Kırık uçları hırpalamıyor; iyileştiremese de çatallaşmayı yatıştırıyor. İçeriğindeki saçla uyumlu bazı maddeler sayesinde, sert/hacimli/ inatçı saçları yumuşatıyor ve kontrolünü/şekillendirmeyi kolaylaştırıyor. Elektriklenmeyi epey kontrol ediyor. 

(+) Saça parlaklık sağlıyor; hatta “saç rengimdeki soluk görünümü azalttı” şeklinde yorumlar var. 

(+) Ürünün şişe dizaynı oldukça kullanışlı; şişenin kapağını içine iterek, kapağı açmış oluyorsunuz. Dolayısıyla çantada taşımak için ideal. Şişeyi baş aşağı tutup sıkarak istediğiniz miktarı avcunuza alabiliyorsunuz. Bu da genellikle geniş şampuan ağızlarında meydana gelen, istenenden fazla ürünün dökülmesini engelliyor. Bu özelliği ve ayrıca yoğun kıvamı sayesinde uzun süre kullanılabiliyor.

Benim kullanım önerim; ürünü ıslak saçınıza direkt uygulamak yerine; ellerinizde kısa süre köpürtüp sonrasında, elinizdeki ürünü saç diplerine ve saça masaj yaparak uygulamanız. Farkı siz de göreceksiniz. 

Gelelim olumsuz yorumlara;

(-) Yıpranmış saçlar için onarıcı etkisi olamaz çünkü içerik listesinde sert bir temizleyici olan SLES içeriyor. Boya işlemi yüzünden yanmış saçlar için de ümit vadetmiyor. Ancak boya ya da ısıl işleler gibi faktörler yüzünden doğal yapısı bozulan/ kontrolü zorlaşan saçlarda daha etkili olacaktır. 

İçerik listesinde saça ve saç derisine zarar veren bazı kimyasallar mevcut. Ancak piyasadaki diğer şampuanlardan kısmen biraz daha az. SLS / SLES ve Cocamidopropyl Betaine içermeyen şampuanları edinemediğimizde, iyi bir alternatif olarak satın alınabilir. 

Sevgiler… 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>