L’OREAL PROFESSIONNEL SERIEEXPERT B6+BIOTIN INFORCER SHAMPOO
| L’OREAL SERIE EXPERT B6+BIOTIN INFORCER KIRILMA KARŞITI GÜÇLENDİRİCİ ŞAMPUAN |
Bugünkü yazımda yaklaşık 4 aydır düzenli olarak kullanmakta olduğum bir şampuana yer vermek istedim. İyi okumalar diliyorum.
Ürün ne işe yarıyor?
Loreal markasının profesyonel bakım serisi Serie Expert, L’Oréal Professionnel Serie Expert Inforcer Shampoo ismiyle, başta uzun saçlar olmak üzere kolay kırılan ve zayıf tüm saç tiplerine tavsiye ettiği bu şampuanı piyasaya sunmaktadır.
Seride şampuan, saç kremi ve saç bakım maskesi olmak üzere 3 çeşit ürün yer almakta.
Yazımıza konu olan serinin şampuanı, kırılgan saçları güçlendirmeyi, özellikle hasar görmüş saç uçlarını hedef alarak, saçı daha yumuşak ve sağlıklı hale getirmeyi; düzenli kullanımda da güçlü ve dayanıklı saçlar vadetmektedir. Şampuanın tanıtımında, saç için güçlendirici özellikleriyle bilinen Biotin ve B6 vitaminleri ön plana çıkarılmakta.
Ürünün içeriği ve özellikleri nelerdir?
İçerik listesinin ürünün vaatleriyle ne kadar örtüştüğünü anlamak üzere, gelin birlikte inceleyelim:
İçerik listesi, ürünün içeriğinde en çok kullanılan maddeden başlayarak, en az kullanılan maddeye doğru yazılmaktadır. Ürünümüzde en çok kullanılan 2. madde Sodium Laureth Sulfate (SLES). Petrolden ya da hindistan cevizi yağından elde edilebilen yüzey temizleyici/ aşındırıcı bir kimyasal. Kozmetik, kişisel bakım ürünleri (şampuan, yüz yıkma jelleri, diş macunları vb…), ev temizliği (banyo, tuvalet ve mutfak temizliğinde kullandığımız aşındırıcı deterjanlarda)- sanayi tipi deterjanlarda (araba motoru, fabrika boruları vb. temizlemekte kullanılan temizlik maddeleri) çok sık kullanılıyor. Birbirinden bu kadar farklı çok sayıda ürünün ortak özelliği ne olabilir acaba? Köpük miktarının artırılması için içeriğinde bolca kullanılan ve maliyeti oldukça düşük olan SLES!
SLES maddesi, SLS maddesinin işlemden geçirilerek (ki bu işlem sırasında içine eklenen kanserojen etilen oksit ile) yumuşatılmış hali. Saç ürünlerinde, saç derisini çok sert temizlediği için tahrişe, bazı saç proteinlerin devre dışı kalmasına sebep olabileceği için de dökülmeye sebep olabiliyor. Cilde uzun süreli teması halinde 1-2 dk içinde emilerek kana ve organlarımıza karışabiliyor ve vücuttan atılması epey zaman alıyor. Hatta bazı araştırmalar, SLS ve SLES yani sürfaktanların beyin ve sinir sistemimizi etkileyebileceği, üreme ve endokrin sistemimizi bozabileceğini öne sürüyor.
3. madde Sodium Chloride; yani kristal halde bulunan ve suda eriyen tuz. Bildiğimiz softa tuzu. Peki bir şampuanın içinde -üstelik bu kadar yüksek bir miktarda – sofra tuzunun ne işi var acaba? Şöyle ki; güzellik endüstrisinde sofra tuzunun kullanım amacı, SLS ve SLES içeren şampuan ve saç kremlerinin kıvamının “inceltilmesi”. Yukarıda belirttiğimiz maddeler kadar zararı olmasa da, tuz saç derisini kurutuyor ve tahriş edebiliyor (hassas saç derisinde kaşıntılara sebep olabiliyor)! Eğer yağlı bir saçınız ve saç deriniz varsa, arındırma anlamımda tuzun faydasını görebilirsiniz. Ancak kuru saçlara ve saç derisine sahipseniz -ki kolay kırılan saçlar genellikle kuruluk sorunu yaşar aynı zamanda- saçlar ve saç derisi daha da kuru ve kırılgan hale gelebilecektir. Saç dökülmesi ve kırılması da artabilecektir uzun vadede. Yani bir şampuandan en son isteyeceğimiz şeyler!
4. madde Cocamidopropyl Betaine. Bu madde de tıpkı SLES/SLS gibi sert bir sürkaftan olup, köpük artırıcı ve pürüzsüzlük hissi verme amacıyla kullanılıyor. Özellikle duş jellerinde (raflarda gördüğümüz neredeyse tüm duş jellerinde) istenen bol/yumuşacık köpük dokusunu sağlamak için yüksek oranlarda kullanılıyor. (Duş jellerinin uzun dönemli ve günlük olarak kullanımda çoğu kişinin mustarip olduğu kaşınma, kuruma hatta zaman zaman soyulma problemi için bu madde sorumlu tutuluyor). Aslında bitkisel içeriği olsa da, üretilme sürecinde çeşitli zararlı kimyasallarla (kostik, sitrik asit…) ciddi kimyasal reaksiyonlara sokuluyor. Ne yazık ki çok ciddi oranda alerji yapma potansiyeli var. Suyla durulansa bile ciltten bir süre arınmaması başlıca sorun kaynağı (başta alerji olmak üzere). Saç derisi vücuda göre daha hassas ve canlı saç köklerini barındıran bir yapıda olduğu için, Cocamidopropyl Betaine in yaratabileceği tahribatı tahmin edebilirsiniz.
5. madde Dimethicone; “yapay” bir yumuşatma ve parlaklık & dolgunluk verme görevi yapan düşük maliyetli bir tür silikon. Suni bir “ipeksi dokunuş” ve suni de olsa parlaklık sağlama etkisi ve ucuz oluşu nedeniyle de, kozmetik sektöründe şampuandan saç kremine, fondötenden saç spreylerine kadar pek çok üründe yüksek miktarlarda kullanılıyor. Cilde ya da saça uygulandığında, çok ince bir tabaka yaratıyor. Bu da kullanıcılar tarafından “ciltte ipeksi bir dokunuş” olarak algılanıyor. Dimethicone’un yarattığı bu suni tabaka, saç derisini ve saçı kaplayacağı için, cildin ve saçın doğal yaşam süreçlerine engel oluyor (Sık kullanımda, silikon saç yüzeyine yapışarak saçı ağırlaştırabiliyor, saçı uzun vadede daha da kuru & kırılgan hale getiriyor ve saçlı deriyi tıkayarak dökülmelere yol açabiliyor). Suda çözünmediği için ciltte birikim yapıyor! Bu yüzden kullanıldığı anda sağlıklı ve parlak görünen saçın, aslında zamanla içten nasıl zayıfladığını ve zamanla daha da kuru&kırılgan hale geldiğini bir çok saç ürünüyle bizzat deneyimledim.
6. madde Sodium Benzoate; Kimyasal bir koruyucudur. Hücre mitokondrisinde DNA hasarına yol açıyor. En son Coca Cola bu maddeyi kullandığı için özür dileyerek kullanımına son vereceklerini açıkladı.
İçerik listesinin devamında Citric Acid ve Salicylic Acid gibi cildi ölü hücrelerden arındıran maddelere, yine pek çok kimyasala ve silikona rasladım. Ürünün tanıtımında vurgulanan B6 vitamini (Pyridoxine Hcl) listenin orta sıralarında, Biotin ise son sıralara doğru yer alıyor.
Ürün hakkında ne düşünüyorum?
Ürünü yaz sonundan beri kullanmaktayım. Kendi deneyimlerimi ve ek olarak dünya genelindeki kullanıcıların yorumlarını sizin için özetlemek isterim:
(+) Saçı temizlemesi gerçekten çok başarılı, saçtan arındırılması oldukça kolay. Kokusu çok hoş.
(+) Saçlar daha parlak ve güçlü “görünüyor”.
(+) Ürün epey konsantre. Uzun süre kullanılabiliyor.
Gelelim olumsuz yönlerine;
(-) İçerik listesi beni çok hayal kırıklığına uğrattı! SLES başta olmak üzere tuz ve diğer kimyasallar saç ve saç derisi hatta genel sağlık için epey zararlı! Saçı çok “sert” şekilde temizliyor.
(-) Sodium Chloride saç derisini yıpratabilir. Her gün kullandığında, saç derimde kurumaya ve kaşıntıya sebep oldu. Bu nedenle başka bir şampuan ile dönüşümlü olarak kullanıyorum artık. Bazı kullanıcılarda saç derisinde pul pul dökülmeler olmuş. Bazı kullanıcılarda da kepek sorunu yaşanmış.
(-) Şampuan verdiği sözleri yerine getirmiyor. “Kırılma karşıtı” etkisi, ya da “daha dayanıklı güçlü saçlar”, bu içeriğiyle pek olası değil zaten. Hatta saçı zamanla daha kuru ve kırılgan hale getirebiliyor!
(-) Can sıkıcı bir diğer madde; listenin ilk sıralarında yer alan Dimethicone yani silikon. Saça yıkadıktan sonraki yapay yumuşaklığı/ipeksi hissi veren, yapay bir silikon. Kendimi biraz kandırılmış hissettim açıkçası
Ben ürünü bitene kadar, 2 haftada 1 kez iyi arıtım için kullanacağım. Tekrar satın almayı ise düşünmüyorum.
Sevgiler..